Catatan

Tunjukkan catatan dari Ogos, 2014

#SegmenMuhasabahDiri: Syukran Ya Allah

Imej
ALHAMDULILLAH
               Baru-baru ni, aku ada mimpi sesuatu. Dalam mimpi tu, aku pergi GAZA. Pergi sama-sama berjuang dengan mereka. Tiba-tiba terdengar bunyi tembakan dan letupan sana sini. Satu daripada peluru tu betul-betul jatuh tepi paha aku. Menggeletar seluruh tubuh aku. Air mata mengalir. Subhanallah! Aku dapat rasakan macam betul-betul punya peristiwa even dalam mimpi. 
            Sampai satu saat, aku nampak orang-orang GAZA berkumpul di satu kawasan lapang sambil pegang bendera, dorang jerit Syukran Ya Allah. Ada yang kebarkan bendera dan ada yang sujud syukur. Bila aku bangun pagi, aku rasa pipi aku basah. Macam menangis. 
            Bila aku pergi sekolah, baru kawan-kawan aku cakap yang mereka dah bebas. AKu terpinga-pinga. Betul ke apa yang au mimpi? Walluallam.
          Semoga kemenangan akan terus menjadi milik mereka. Allah Maha Besar. Jika dia kata Kun Fayaun, maka jadilah. 

hiasan

Cerpen: Doa Seorang Anak (Mengenang MH17)

Imej
Terimalah cerpen ni. Baru siap then terus up. Harap tegur kalau ada salah dan silap. Tak ada kena mengena dengan yang hidup mahupun yang sudah mati 



Play and repeat lagu ni masa baca cerpen ni. Cuba hayati slow-slow dan ambil iktibar. Selamat Membaca ;)
“TOK, bila mama nak balik?” soal Fateh, anak kecil berumur 7 tahun itu.
            “Mama pergi kerja. Nanti mama balik” beritahu si Nenek agar cucunya itu berhenti bertanya tentang keberadaan mamanya.
            “Tapi kenapa adik dengar orang dalam tv sebut nama mama? Mama masuk tv ke tok?”
            Salmah menahan sebak yang tidak terhingga. Sungguh polos pertanyaan cucunya itu. Dia memeluk Fateh erat. Air mata yang ditahan mengalir jua.

#SegmenMuhasabahDiri: Bumi Palestin, Bumi Agung

Imej
Mari Renungkan..



        Dahulunya, Palestin merupakan sebuah negara bebas dan aman damai sehinggalah datangnya tentera laknatullah iaitu rejim Zionis yang menceroboh tanah Palestin sesuka hati.